Blockchain Nedir?
Herkesin erişimi olan bir Dropbox dokümanını herkes görebiliyor ve değişik yapabiliyor. Bunun Blockchain’den farkı için şunu söylenebilir, Blockchain bir uzlaşma algoritması kullanır ki değişiklikler doğru ve tutarlı olsun ve kimse süreci suiistimal etmesin. İşte kullanılan bu uzlaşma algoritmasının temelinde kriptografi yani şifre bilimi yatar ve değişiklikler böylece onaylanabilir.
Blockchain’in ilk ve en önemli uygulama örneği Bitcoin’dir. Bitcoin defteri tüm ağda dağıtık bir şekilde mevcuttur. Herkes ağda ne olabildiğini görür ve güven duyar. Bitcoin’in Blockchain defterine işlemler kaydedilir ve tüm Bitcoin ağına herkes görebilecek şekilde gönderilir. Güncellenmiş defterler binlerce kez çok sayıdaki dijital cihaz tarafından kopyalanır. Tüm işlemler onaylanır ve hiçbir hataya yer verilmez. Eğer ağda herhangi bir değişiklik en azından %51’i onaylanırsa bu değişiklik Blockchain’de kalıcı değişiklik yaratır. Blockchain’deki işlemler dünyadaki çok sayıda bilgisayar tarafından kontrol edildiğinden dolayı, siz de bilgisayarınızı ağın bir parçası olarak ayarlayabilir ve işlemlerin onaylanması için hatta Bitcoin madenciliği için kullanabilirsiniz.
İnsanlar Blockchain’i yalnızca kripto paralar için kullanmaz. Siz teorik olarak her türlü veriyi Blockchain’de saklayabilirsiniz. Nitekim çeşitli sektörlerde yer alan firmalar mal ve hizmetlerin izlenmesi gibi çeşitli alanlarda Blockchain’i kullanmaktadır.
Blockchain’in temelleri üzerine değinilmesi gereken önemli pek çok nokta vardır.
Blockchain Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraların yer aldığı kripto paraların geliştirildiği teknolojinin adıdır. Blockchain dağıtık bir defterdir. Bu bankaların geleneksel paralar kullanarak gerçekleştirdiği dijital işlemleri izlediği muhasebe kayıtlarına (defterlerine) benzemektedir. Bankaların muhasebesel defterlerin aksine Blockchain de bir merkezi otorite yoktur. Ağdaki herkes tüm işlemleri görebilir. Bu güvenlik, şeffaflık ve itimat sağlar ki kripto paranın heyecanlı yanı da budur.